EASy

EASy (Enterprise Application System)

EASY je skup aplikativnih modula razvijenih od Programske kuće koja je kroz dugogodišnje iskustvo u proizvodnji aplikacija za financijsko i poslovno upravljanje, uspjela pretočiti znanje i vještine razumijevanja poslovnih procesa vođenja tvrtki u novi aplikacijski sustav koji je u stanju odgovoriti na potrebe modernog poslovanja.

Tehnološki je napravljena kao troslojna (3-tier) klijent/poslužitelj aplikacija temeljena na sigurnoj internet tehnologiji:

1. Radna stanica osigurava grafičko korisničko sučelje (GUI) za komunikaciju između korisnika i 2. sloja kroz posebne upisne obrasce, interaktivne prozore, te generiranje prilagodljivih izvještaja. Podržani su svi uobičajeni suvremeni operacijski sustavi (Windows, Linux, Mac OS i sl.) jer je programski dio baziran na prenosivoj Java platformi, XML W3C standardu te ostalim otvorenim i industrijskim standardima. Neki podaci koji su lokalni ili jedinstveni za radnu stanicu se i također čuvaju se na lokalnom tvrdom disku.

2. Aplikacijski poslužitelj s poslovnom logikom nalazi se na mrežnom računalu i prihvaća zahtjeve s radne stanice, određuje koji podaci su potrebni i kako doći do njih i po potrebi zna koristiti 3. sloj. Programski se izvodi unutar Java servleta na nekom od industrijski potvrđenom aplikacijskom serveru (Apache Tomcat, IBM WebSphere i sl.) koji se može izvoditi na gore spomenutim OS.

3. SQL baza podataka može biti po izboru (MySQL, Oracle, DB2 i sl.) na OS po želji.

Posebna pažnja dana je zaštiti i sigurnosti podataka korisnika i sustava EASy. Sigurnost podataka na putu između radne stanice i poslužitelja osigurana je na nivou aplikacije korištenjem dodatne interne enkripcije preko Hypertext Transfer Protocol-a (HTTP) koji je Internet standard protokol načinjen upravo za distribuirane mrežne hipermedijske informacijske sustave.

Aplikacijski poslužitelj komunicira s bazom podataka kroz Java Database Connectivity (JDBC) koji je industrijski standard, za od proizvođača nezavisni pristup, povezivanju između Java programskog jezika i nekog od sustava za upravljanje relacijskom (SQL) bazom podataka. JDBC podržava većinu danas popularnih baza podataka te je kroz transakcijski pristup bazi omogućen potpuni integritet podataka koji se spremaju u bazu.

Uz opisane mjere zaštite prilikom prolaska podataka mrežom korištenjem EASy aplikacije, sustav je također moguće dodatno zaštiti pomoću firewalla (vatrozida).

EASy poslužitelj i kompletan informacijski sustav podrške zaštićeni su od neovlaštenog pristupa sofisticiranim sustavom internih korisničkih računa i dozvola na nivoima aplikativnih modula, predefiniranih uloga kao i filtriranjem podataka prema organizacijskoj shemi tvrtke.